Szukasz alternatywy dla antybiotyków konwencjonalnych, które coraz częściej są powodem lekooporności drobnoustrojów i przyczyną zniszczenia flory jelitowej? Sięgnij na półkę z przyprawami, po rośliny zawierające substancje o działaniu antybiotycznym, aby zapobiegać chorobom, a nierzadko także je leczyć. Zioła i przyprawy organizm zazwyczaj toleruje bardzo dobrze, zawarte w nich substancje witalne wzmacniają układ odpornościowy. Terapeutka medycyny naturalnej Claudia Ritter wyjaśnia, przy jakich chorobach i dolegliwościach zastosowanie antybiotyków naturalnych ma sens (zapalenie oskrzeli, biegunka, infekcje grypopodobne, grypa, zakażenie dróg moczowych, uporczywy kaszel, zapalenie migdałków, ucha środkowego, jamy ustnej i gardła oraz zatok) i jak one działają. Podaje sprawdzone informacje o możliwościach i granicach samoleczenia. Liczne przepisy - od naparów po okłady i smakołyki - mogą się przyczynić do szybszego zdrowienia i poprawy samopoczucia. Całość uzupełniają portrety czterdziestu pięciu najważniejszych ziół oraz przypraw o działaniu antybiotycznym.